Emnespecifikke politikker og ISO 27001/2

Emnespecifikke politikker skaber struktur og gennemsigtighed i sikkerhedsarbejdet, beskytter organisationens værdier og understøtter compliance med ISO 27001/2, NIS2 og andre kravkilder.
January 2025

Emnespecifikke politikker og deres rolle i ISO 27001/2

ISO 27001 og ISO 27002 er vitale standarder for informationssikkerhedsstyring, der fokuserer på at beskytte organisationers fortrolighed, integritet og tilgængelighed af information. Et vigtigt element i disse standarder er udarbejdelsen af emnespecifikke politikker, som danner fundamentet for en robust informationssikkerhedsimplementering og understøtter opfyldelsen af forretningsmål. Og med den rette struktur og opbygning, skaber de emnespecifikke politikker værdi på tværs af organisationen.

 

Formålet med emnespecifikke politikker

Emnespecifikke politikker tjener som et vigtigt ”værktøj”, der adresserer konkrete tiltag ifm. implementering af informationssikkerhed i en organisation. De fungerer som beskrivelser, der sikrer, at bestemte sikkerhedstiltag implementeres og opretholdes konsekvent.
For eksempel kan politikker dække emner som:

  • adgangskontrol
  • kryptering
  • patch management
  • håndtering af sikkerhedshændelser.

 
Formålet er at skabe struktur og gennemsigtighed i sikkerhedsarbejdet, samtidig med at de beskytter organisationen mod potentielle trusler.

Styring af komplekse sikkerhedsemner

Et vigtigt aspekt af emnespecifikke politikker er deres evne til at etablere styring og kontrol over komplekse sikkerhedsemner. De bidrager til at sikre, at alle aktiviteter er i overensstemmelse med lovgivning, standarder og kontraktuelle forpligtelser. Derudover er politikkerne et redskab til risikoafdækning, idet de reducerer sandsynligheden for sikkerhedsbrud ved at fastlægge konkrete tiltag med klar rolle-/ansvarsplacering og af et passende sikkerhedsniveau for organisationen.

 

Målet med emnespecifikke politikker

Målet med disse politikker er at understøtte organisationens evne til at beskytte sine værdier og sikre kontinuiteten i dens drift. Politikkerne fungerer som en taktisk ramme, der hjælper med at forebygge og håndtere sikkerhedstrusler. Forebyggelse er et centralt element, da klare regler minimerer sandsynligheden for fejl og uautoriseret adfærd. Samtidig sikrer politikkerne, at organisationen er beredt på at reagere hurtigt og effektivt, hvis/når en sikkerhedshændelse skulle opstå.

Derudover bidrager politikkerne til at beskytte organisationens omdømme og understøtte opfyldelsen af forretningsmål.

Ved at underbygge dem med operationelle procedurer, skaber de en struktur, der fremmer tillid blandt kunder, partnere og interessenter, hvilket er grundessensen i tankegangen bag ISO-standarderne.

 

Værdien af emnespecifikke politikker

Den værdi, som emnespecifikke politikker tilfører organisationen, kan ikke overvurderes. De skaber klarhed og gennemsigtighed ved at give medarbejdere og samarbejdspartnere en tydelig forståelse af deres ansvar og roller i forbindelse med informationssikkerhed. Klare politikker styrker organisationens evne til at forebygge og håndtere sikkerhedshændelser effektivt, hvilket reducerer risikoen for tab af data eller systemnedbrud.

Desuden understøtter politikkerne revision/audits og compliance, hvilket er afgørende for organisationer, der er underlagt forskellige lovgivninger og standarder.

Og dokumenterede politikker viser en systematisk tilgang til sikkerhedsarbejde og letter samtidig arbejdet med at demonstrere compliance over for eksterne interessenter.

Endelig forankrer politikkerne en sikkerhedskultur i organisationen ved at sikre, at sikkerhed bliver en integreret del af de daglige arbejdsprocesser.

 

Guide til at opbygge emnespecifikke politikker

Udarbejdelsen af emnespecifikke politikker kræver en struktureret tilgang:

  1. Start med en grundig overvejelse af omfanget (antallet) set i relation til organisationens behov.
    Er det bedst for min organisation at have få, men omfangsrige eller er det bedst af have flere men mere specifikke? Normalvis vil antallet ligge et sted mellem 15 og 35 emnespecifikke politikker.
    .
  2. Ved at have identificeret bruttolisten af emner til sine emnespecifikke politikker, vil det næste naturlige være at identificere hvilke kravkilder, der er til de konkrete tiltag i politikkerne. Med kravkilder menes der her, hvilke krav der ønskes opfyldt fx krav fra ISO27001/2, NIS2, CIS, lovgivning eller lign.
    .
  3. Når omfang og behov er fastlagt, bør politikkerne udarbejdes i samarbejde med relevante interessenter. Dette inkluderer en lang række interessenter i organisationen og eventuelt eksterne fageksperter, der kan bidrage med deres faglige indsigt og sikre, at politikkerne svarer til den virkelighed organisationen befinder sig i.
    Selve politikkerne skal struktureres med tydelige sektioner, der beskriver formål, mål, anvendelsesområde, konkrete tiltag med de roller og ansvar, der knytter sig til implementeringen.
    .
  4. Efter udarbejdelsen skal politikken implementeres og kommunikeres effektivt til alle relevante parter. Dette kan ske gennem træning og løbende kommunikation, der sikrer, at alle forstår og anvender politikken korrekt.
    Endelig skal politikkerne vedligeholdes og opdateres regelmæssigt (fx afhængig af ændringer i lovgivning, i processer eller i anvendelse af teknologi) for at sikre, at de fortsat er relevante og effektive i forhold til organisationens udvikling og de trusler, den står overfor.

 

Vigtige overvejelser ved udarbejdelse af politikker

Når man udarbejder emnespecifikke politikker, er der flere vigtige overvejelser, som skal tages i betragtning:

  • For det første skal politikkerne være praktisk anvendelige og lette at implementere. De skal tage hensyn til organisationens daglige arbejdsprocesser og undgå at skabe unødvendige barrierer eller kompleksitet.
    .
  • Derudover skal politikkerne være tilpasset organisationens specifikke kontekst og risikoprofil. Dette indebærer, at tage højde for organisationens størrelse, branche og teknologiske landskab.
    .
  • Klar kommunikation er ligeledes essentiel. Politikkerne skal formuleres i et sprog, der er let at forstå, og teknisk jargon skal undgås, så de kan anvendes af alle medarbejdere, uanset deres ekspertiseområde.

 
En anden vigtig overvejelse er balancen mellem sikkerhed og operationel effektivitet. Politikkerne skal beskytte organisationen uden at hindre dens evne til at operere effektivt. Det, at politikkerne overholder relevante standarder og lovgivning, sikrer ikke kun compliance, men også at politikkerne er robuste og i overensstemmelse med best practice.

 

SoA-dokumentation og kontroller

Emnespecifikke politikker er en uundværlig del af et effektivt ISMS (Information Security Management System).

De bidrager til at skabe en sikkerhedskultur, beskytte organisationens værdier og sikre compliance med relevante standarder, så der kan bygges SoA-dokumenter på en enkel vis. Ved at angive konkrete tiltag i de emnespecifikke politikker, vil det være meget enklere at opbygge et katalog med verifikationskontroller, så der skabes vished for at implementeringen er virksom som forventet, samt at der er dokumentation til stede ifm. revision og audits.
Dette styrker ikke kun sikkerheden, men også organisationens samlede modstandskraft samt operationelle effektivitet.

Læs også

Register of Information – fra compliance til strategisk indsigt

Risikostyring – en nøgle til sikkerhed og compliance

Kontakt

Kontakt os endelig. Vi bider ikke.

Hvad enten det er om stort eller småt, så er vi klar til at hjælpe. Vi glæder os til at høre fra dig.

Book en demo af ControlManager™ 

Er du interesseret i at lære mere om hvordan ControlManager™ kan hjælpe jer? Book en personlig demo, og lad os vise dig, hvordan vores løsninger kan imødekomme jeres behov og hjælpe din virksomhed med at nå sine mål.